Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Ричард Брансън и Virgin Orbit също се включват в сателитната надпревара

Сър Ричард Брансън и неговата компания Virgin Orbit съобщиха, че през идния юни планират следващото си комерсиално извеждане на сателити чрез тяхната система, базирана на специално пригодения Boeing 747 с името „Cosmic Girl“ (Космическо момиче) и изстрелваната от него в стратосферата ракета носител „LauncherOne“.

След като на 17 януари 2021 г. LauncherOne за пръв път достигна ниската околоземна орбита и успешно изведе за НАСА 10 спътника CubeSat, сега Virgin Orbit преминават към следващата си мисия, този път наречена “Tubular Bells” по едноименното музикално произведение на Майк Олдфийлд от седемдесетте години.

Сред клиентите, които тази втора мисия ще обслужи, са Департамента по отбраната на САЩ, който извежда три пакета спътници CubeSat, Кралските холандски военновъздушни сили, които извеждат първия холандски военен спътник, наречен BRIK II, и компанията SatRevolution, която ще изведе първите си два оптични спътника.

„Cosmic Girl“ ще излети от въздушно-космическото пристанище на Virgin в пустинята Мохаве в Калифорния, а целевата кръгова орбита за полезния товар на „LauncherOne“ ще е на височина 500 км.

Да припомним, че Боингът 747-400 с име „Cosmic Girl“ (Космическо момиче), който е бивша собственост на Virgin Atlantic, беше изтеглен от експлоатация през 2015 и изцяло преоборудван за новата си „космическа“ роля. Така, Cosmic Girl се превърна в първия 747 в историята, пригоден за изстрелване на ракети от височина над 10 000 метра.

Снимки: Virgin Orbit