Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Великобритания изпраща разузнавателни самолети в Газа

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи, че ще извърши полети за наблюдение над Израел и Газа, за да търси места за заложници, използвани от Хамас.

Представители на Министерството на отбраната заявиха, че редица невъоръжени самолети ще бъдат използвани за разузнавателните полети, включително Shadow R1, които се използват за събиране на разузнавателна информация.

Да припомним, че Shadow R1 (на снимката горе) е модификация на двумоторния Beechcraft King Air 350, специално екипиран с електронно-оптично оборудване с висока резолюция.

„В подкрепа на продължаващата дейност по спасяване на заложници, Министерството на отбраната на Обединеното кралство ще извърши полети за наблюдение над Източното Средиземноморие, включително операции във въздушното пространство над Израел и Газа, се казва в изявление на Министерството.

„Самолетите за наблюдение ще бъдат невъоръжени, няма да имат бойни функции и ще имат за задача единствено да локализират заложници. Единствено информация, свързана със спасяването на заложници, ще бъде предавана на съответните органи, отговорни за спасяването им.“

Както знаем, боевете в Газа се подновиха в петък след едноседмично примирие между Израел и Хамас, по време на което 80 израелски заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници.

Все още се смята, че в ивицата Газа има повече от 130 заложници.

В седмиците след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври Даунинг стрийт съобщи, че най-малко 12 британски граждани са били убити при атаката, а други петима все още са в неизвестност.

Източник: The Guardian
Снимка: Jerry Gunner / Wikimedia Commons