Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на DHL извърши аварийно кацане след като товарен люк се отвори в полет

Вчера (13 февруари 2021) товарен Boeing 757-200 с регистрация G-DHKZ, собственост на куриерската компания DHL, беше принуден да извърши аварийно кацане, след като малко след излитане един от товарните люкове се отвори в полет.

Самолетът е излетял от летището в Лайпциг за полет до Франкфурт от писта 26L. На височина около 5300 фута (1600 метра) основният товарен люк се отворил, а въздушната струя откъснала части от него, които се паднали в района на топлоелектрическата централа Шкопау, на 18 км. от летището. За щастие, никой на земята не пострадал.

Пилотите успели да запазят пълен контрол над машината, веднага обявили извънредна ситуация и поискали разрешение за аварийно кацане обратно на летището в Лайпциг.

Наземните диспечери веднага дали разрешение за кацане и се погрижили пистата да е на разположение на бедстващия самолет. Пилотите направили обратен завой, и без дори да правят пълен кръг на летището, като при нормален заход, кацнали на пистата по посока, обратна на тази, по която току-що са излетели.

Кацането преминало напълно успешно, а самолетът останал на пистата около 40 минути, след което бил изтеглен към стоянката.

Екипажът не е пострадал, както и няма загуби от товара. Самият самолет обаче е претърпял сериозни щети.