Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Груби човешки грешки са причината за свалянето на украинския Боинг в Иран

Излезе предварителният доклад от разследването на катастрофата на украинския Boeing 737-800, който на 8 януари т.г. се разби минути след излитане от летище „Имам Хомейни“ близо до Техеран. Тогава в катастрофата загинаха всичките 176 човека на борда.

В доклада на Организацията за гражданска авиация на ислямска република Иран се посочва, че човешка грешка на операторите на наземна система за противовъздушна отбрана лежи в основата на катастрофата.

Според разследващите, грешно настроена радарна система е довела до поредица от погрешни решения, станали причина за обстрелването на украинския Боинг с две поредни ракети, само първата от които обаче е била достатъчна за да свали гражданския самолет.

По време на станалото няколко дни преди инцидента пребазиране на ракетната противовъздушна установка, операторите пропуснали да я пренастроят за работа в новата локация, задавайки магнитния север. По този начин радарът на системата е давал постоянно отклонение от 107 градуса спрямо реалните курсове на следените от радара обекти.

По тази причина операторите на радара решили, че украинският Boeing в полет PS752 се движи с курс към Техеран, докато всъщност самолетът току-що е бил излетял и е напускал очертанията на столицата.

Обстановката е била усложнена и от това, че приблизително 12 часа преди инцидента, в рамките на наказателна акция по повод убийството на генерал Касем Солеймани, Иран са изстреляли 12 ракети към бази на САЩ в Ирак, и иранската ПВО е очаквала ответни мерки от американска страна. В резултат, иранската ПВО е била поставена под повишена бойна готовност.

Операторите на противовъздушната установка, виждайки на радарите си грешната информация за самолет, насочващ се към Техеран (макар той реално да е напускал Техеран), изстреляли две ракети към „целта“. Само първата уцелва самолета, но тя е достатъчна за фаталния изход.

Според разследващите, преди да изстрелят ракетите, операторите са опитали да се свържат за инструкции към координационния център на ПВО, но не успели да се свържат и решили да действат на своя глава.

„Според процедурите обаче, се казва в доклада, ако операторите не успеят да установят контакт с координационния център и не получат команда за стрелба, те нямат право да открият огън.“

Въпреки това, операторите изстреляли ракета, а 30 секунди след това, докато първата още летяла към целта, изстреляли и втора. Още първата обаче попада в целта и сваля самолета, при което загиват всичките 176 човека на борда.