Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изцяло електрическият регионален лайнер Eviation Alice направи първи полет

След месеци на наземни тестове и очакване, елегантният демонстратор на електрически самолет на фирмата Eviation, наречен Alice, полетя за първи път миналия вторник, излитайки от международното летище Moses Lake в щата Вашингтон, западно от град Спокейн.

Полетът беше изпълнен в присъствието на повече от дузина журналисти, които чакаха слънцето да изгрее около 6:50 сутринта и самолетът да полети.

Полетът на експерименталния самолет продължи точно 9 минути и 3 секунди, а задвижваният от два монтирани отзад електрически двигатели magniX650 демонстратор извърши тестовия полет напълно успешно.

Eviation привлече доста внимание в зараждащата се индустрия за електрически самолети, тъй като израелският стартъп се опитва да разработи и пусне на пазара жизнеспособен, напълно електрически самолет за регионални товарни и пътнически полети.

Представен за първи път на авиошоуто в Париж през 2019 г., Alice е проектиран да побира девет пътници и двама пилоти. Максималната му крейсерска скорост и 250 възела (460 км/ч), далечината на полета с едно зареждане е около 440 морски мили (815 км), а максималното излетно тегло (MTOW) e 7.5 тона.

През следващите месеци се очаква екипажът на Alice да анализира резултатите от първия полет и да продължи напред с програмата за изследване на характеристиките на полета и сравняване на данните с очакванията на дизайна.

Eviation се надяваше да проведе първия полет на Алис в края на миналата година, но компанията каза, че пандемията от COVID-19 и лошото време са изместили тестовете и подготовката през 2022 г.