Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Полша получи южнокорейски изтребители в рекордно кратък срок

Само малко над десет месеца след като Полша подписа споразумение за вноса на изтребители FA-50 с азиатския отбранителен гигант Korea Aerospace Industries (KAI), първите два самолета вече бяха предадени на полските власти.

Първите две леки бойни машини FA-50GF (на снимката) пристигнаха в Полша на 9 юли. Те ще бъдат доставени на полските ВВС в началото на август след окончателен преглед и полет за приемане.

Доставката на изтребителите идва в момент, в който популярността на южнокорейския FA-50 нараства в световен мащаб, особено сред държавите, които искат да закупят по-евтини, леки бойни самолети вместо скъпи и тежки бойни машини.

Да припомним, че едва през септември миналата година министерството на националната отбрана на Полша подписа два договора за закупуване на 48 леки изтребителя FA-50 от Южна Корея. Тогава беше съобщено, че първите 12 машини ще бъдат доставени през 2023 г. и допълнителни 36 бройки – от 2025 до 2028 г. В съответствие с този график, Варшава ще получи още десет FA-50 още преди края на тази година.

В резултат на руското нахлуване в Украйна през 2022 г. полските военновъздушни сили решиха спешно да заменят останалите изтребители МиГ-29 и щурмови самолети Су-22, а САЩ не успяха да доставят допълнителни F-16 в нужните кратки срокове.

В замяна на това, доставката на южнокорейските машини беше завършена за рекордно време, което се превърна в определяща черта на процъфтяващата отбранителна индустрия на Южна Корея.