Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Фюзелажът на новия Боинг 777Х се разцепи по време на тестове

По време на тест със свърхналягане (pressurization test), който е бил част от сертификационната процедура за новия Boeing 777X, фюзелажът на тестовата машина се е разцепил при 99% от налягането, нужно за да бъде признат тестът за успешен.

Подобни инциденти при проби със свърхналягане по принцип се считат за очаквани, защото именно това цели тази процедура – да се видят слабите места в конструкцията.

По мнение на повечето специалисти обаче, в конкретния случай както степента на пораженията, така и налягането, при което са се получили, са неочаквани и това би могло сериозно да затормози процеса по сертифициране на новия флагман на Боинг.

Освен това, при подобни тестове със свърхналягане обикновено първо „поддават“ вратите и товарните люкове, а в случая, както се вижда от снимките, се е разцепил фюзелажът, при това в критично за конструкцията място, малко зад основата на крилото.

Тази информация беше разпространена на фона и на друга новина: в публикация на Wall Street Journal се твърди, че както Европейският регулатор, така и авиационните регулатори в Близкия изток са заявили, че ще вече ще провеждат собствени сертификационни процедури за всички нови модели на Boeing.

Както е известно, досега тези регулатори директно приемаха и одобряваха сертификатите на новите машини, издадени от американския регулатор FAA.

Очевидно обаче, след проблемите със серията 737 MAX, в които бяха замесени и пропуски в сертификационния процес, нещата вече няма да стоят по този начин, поне за моделите на Boeing.