Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Олаф Шолц беше принуден да залегне на земята на летище Бен Гурион

Германският канцлер Олаф Шолц, неговият антураж и придружаващите журналисти бяха принудени да евакуират самолета и да легнат на земята поради ракети, изстреляни към летище Бен Гурион в Тел Авив.

Канцлерът и пътниците бяха заели местата си в самолета, когато внезапно прозвуча сигналът за въздушна тревога. Всички бяха инструктирани незабавно да слязат от машината и да залегнат на земята.

Канцлерът беше на посещение в Израел вчера, вторник 17 октомври 2023, за да изрази солидарността си със страната след бруталната терористична атака на Хамас и да намали напрежението в региона, както и да спомогне за хуманитарната помощ за палестинските цивилни в Газа.

Евакуацията на самолета му се случи точно когато Шолц планираше да излети към Кайро, където в сряда трябваше да се срещне с египетския президент Абдел Фатах ел-Сиси.

Във вторник вечерта мощна експлозия удари болница в град Газа, убивайки повече от 500 палестинци, според ръководеното от Хамас палестинско министерство на здравеопазването. Хамас обвини за това израелски въздушен удар, докато в редица социални медии се появи информация, че ракетата е била изстреляна от палестински екстремисти и погрешка се е озовала в палестинската болница.

Източници и снимка: Airlive / Politico