Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски Су-30 прехвана американски дрон над Черно море

Националният център за управление на отбраната на руското министерство на отбраната заяви вчера (27 август 2023), че руски изтребител Су-30 е ескортирал американски дрон MQ-9A Reaper над Черно море, тъй като е бил близо до руското въздушно пространство.

„За идентифициране на въздушната цел и предотвратяване на нарушаването на държавната граница на Руската федерация беше вдигнат изтребител Су-30 от войските на ПВО. Екипажът на руския самолет идентифицира въздушната цел като разузнавателен БПЛА MQ-9A Reaper на ВВС на САЩ. При приближаването на руския изтребител чуждестранният разузнавателен БПЛА направи обратен завой от държавната граница на Руската федерация“, се казва в изявление на НДКЦ, като се добавя, че дронът не е нарушил въздушното пространство на Русия.

MQ-9 Reaper е дистанционно пилотиран самолет с голям обсег, който може да се използва както за мисии за наблюдение, така и за бойни мисии. Има размах на крилете от 20 метра, максимално тегло от 4,7 тона и може да остане във въздуха до 27 часа.

Последният път, когато Русия срещна американски дрон, беше на 5 август, когато военен дрон Reaper MQ-9 над Черно море беше прехванат и ескортиран от руски изтребител Су-30.

„Руският самолет се върна благополучно в авиобазата си, няма нарушение на границата“, добавят от руското министерство.