Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нови видеокадри потвърждават експлозия в самолета на Пригожин

Според нов видеоклип, публикуван в социалните мрежи (вижте под статията), изглежда че голяма част крилото на катастрофиралия на 23 август Embraer Legacy 600 на групировката Вагнер вече е било отделена от фюзелажа, когато самолетът се е разбил в земята.

Голямо парче от лявото полукрило и част от основния колесник на самолета Embraer с регистрация RA-02795 беше открито на 3 км от мястото на катастрофата, което е индикация за вероятна експлозия на самолета преди падането му.

Самолетът е регистриран от FlightRadar24 да излита от Москва (Шереметиево) в 17:46 ч. местно време и да набира крейсерска височина от 28000 фута (8500 метра), което извън обхвата на повечето малки, ръчно преносими противовъздушни ракети.

Тридесет и три минути след началото на полета, на около два километра южно от село Куженкино в Тверска област, самолетът рязко започва да губи височина и губи контакт с диспечерите.

Тези признаци по всяка вероятност означават експлозия, причинена или от бомба на борда, или от ракета земя-въздух, или от ракета въздух-въздух.

На няколкостотин метра от мястото на катастрофата е открита част от опашката на самолета, което по-скоро говори за откъсването ѝ по време на почти вертикалното падане.

Катастрофиралият Embraer Legacy 600 е произведен през 2007 г. от бразилския производител Embraer. Първоначално получава словенска регистрация S5-ALS и след това няколко пъти сменя оператора си.

Преди да бъде купен от Вагнер и Пригожин, машината е била регистрирана на остров Ман като M-SAAN и е била собственост на Autolex Transport. Самолетът е пререгистриран от групировката Вагнер през септември 2020 г.