Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

ВВС на САЩ искат $5,8 милиарда за 1000 дрона с изкуствен интелект

Военновъздушните сили на САЩ искат многомилиардна бюджетна помощ за проучване и изграждане на най-малко хиляда, но вероятно и повече безпилотни самолети, управлявани от изкуствен интелект.

Самолетите XQ-58A Valkyrie (на снимката), които са потенциален претендент за въпросната програма за бойни самолети на ВВС, са предназначени да служат като роботизирани изтребители, работещи в синхрон с пилотиран самолет, способни да осигурят прикритие и да маневрират в сценарии, при които пилот от плът и кръв би бил в смъртна опасност.

По-късно тази година XQ-58A Valkyrie ще бъде тестван в симулация, в която ще създаде своя собствена стратегия за откриване, преследване и унищожаване на цел над Мексиканския залив, съобщава изданието Times.

Valkyrie може да лети със скорост от 880 км/ч. Оперативният му таван е 13700 метра, а далечината на полета с едно зареждане – 5500 км.

Бюджетната оценка, която Конгресът все още не е одобрил, възлиза на 5,8 милиарда долара планирани разходи за пет години.

Проектът силно напомня на програмата на Boeing, наречена „LOYAL WINGMAN“, за която писахме през 2019. Очевидно обаче USAF (ВВС на САЩ) са се спрели на алтернативен проект, зад който стои компанията Kratos Defense.

Искането идва след няколко години тестови полети от военновъздушните сили на платформата Valkyrie, в които летателният апарат е използван в синхрон с изтребители F-22 и F-35, както и в рамките на програмата Skyborg, в чиято основа е концепция за управление на безпилотни летателни апарати с изкуствен интелект.

Представители на Военновъздушните сили и Министерството на отбраната не отговориха веднага на запитването за коментар. Компанията Kratos Defense, която стои зад Valkyrie, не коментира безпилотните бойни самолети, позовавайки се на секретния характер на програмата.