Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ с нов пакет военна помощ за Украйна на стойност $800 милиона

Департаментът по отбрана на САЩ (US Department of Defense – DOD) съобщи, че предоставя допълнителен пакет от военна помощ на стойност 800 милиона долара, като подкрепа на Украйна в борбата й срещу руските нашественици.

Пакетът военна помощ трябва да разшири обхвата на украинските бойни възможности и включва радарни системи, хеликоптери и самонасочващи се боеприпаси. По-конкретно, в основния пакет са включени радарни системи AN/MPQ-64 Sentinel, 11 хеликоптера Ми-17 и 300 дрона Switchblade.

В допълнение към хеликоптерите и дроновете Switchblade, САЩ ще предоставят на украинските военни и 500 противотанкови ракети Raytheon/Lockheed Martin FGM-148 Javelin, както и гаубици и бронетранспортьори.

Не става ясно какъв точно е произхода на хеликоптерите Ми-17 защото, да припомним, това са хеликоптери произвеждани дълго време в Съветския съюз. Предполага се обаче, че произходът им е от източноевропейски страни членки на НАТО, а изборът на този тип хеликоптери е продиктуван от факта, че украинските пилоти имат дългогодишен опит с тези машини.

Интерес обаче представляват дроновете Switchblade, известни още като дронове „Камикадзе“. Те са били разработени за специалните сили на САЩ в Афганистан и представляват малки, ръчно преносими безпилотни летателни апарати с тегло под 3 кг, включително установката за изстрелване.

Switchblade 300 се побира в раница и се изстрелва от установка, подобна на минохвъргачка. Веднага след изстрелването обаче се разгъват двойка крила и задвижващо витло, които позволяват на интелигентния боеприпас да лети до зададената цел и да я порази чрез своята бойна глава. Целта за поразяване може да бъде зададена като GPS координати, но дронът може да бъде воден и дистанционно, посредством вградената в главата му видеокамера.

В рамките на този пакет военна помощ са включени и поне десет от по-големите Switchblade 600, които вече тежат по 23 кг, и макар също да са ръчно преносими, са със съществено увеличен радиус на действие (до 80 км.) и по-мощна бойна глава, способна да неутрализира и тежко бронирани цели.

В официалното комюнике на Департамента по отбрана се казва, че доставката на новия пакет военно оборудване трябва да приключи до средата на април 2022, което значи че доставката най-вероятно вече е извършена.

От началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г. САЩ вече са предоставили военна помощ Украйна на стойност 2,6 милиарда долара.