Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия ще инвестира 14 милиарда долара в самолети „родно производство“

В предавано по повечето руски телевизии заседание на руското правителство, вицепремиерът Юрий Борисов е заявил, че Русия планира да инвестира над 14 милиарда долара (770 милиарда рубли) в разработката и производството на граждански самолети „от родно производство“. Поставената цел е „до 2030 г. 81% от самолетите, експлоатирани от руски авиокомпании, да бъдат руско производство“. Според тази програма, до 2030 г. Русия трябва да произведе поне 1000 изцяло руски самолета.

Доколко подобно решение е смислено, и доколко то изобщо е осъществимо?

Разбира се, тези планове са естествен резултат от санкциите на Запада, които сериозно удариха руския авиационен сектор. Да припомним, че в началото на 2022, от всичко 187-те самолета, експлоатирани от националния превозвач Аерофлот, само 10 не бяха произведени от Airbus и Boeing.

Както е известно, освен че незабавно отмениха доставката на всякакви нови западни самолети за руски авиокомпании, тези санкции прекратиха и лизинговите договори за повечето от тях, както и снабдяването им с резервни части. Това направи поддръжката на западните самолети в Русия трудна, а полетите им извън Русия – невъзможни.

Първоначалните реакции на Русия бяха в посока възстановяване производството на „добрите стари“ Ту-154 и Ил-86/96, но бързо стана ясно, че тези самолети технологично са вече прекалено далеч от съвременните норми както за безопасност, така и за горивна ефективност.

Следващата разглеждана алтернатива бяха двата доскоро многообещаващи руски проекта – сравнително малкият Сухой Суперджет SSJ100 и „средномагистралният“ 200-местен МС-21.

Бързо стана ясно обаче, че и двата самолета всъщност ползват западни двигатели, а отдавна очакваните „родни“ руски заместители за двигателите на Safran и Pratt & Whitney, двигателите ПД-8 и ПД-14, дори и при оптимистично стечение на обстоятелствата, няма да бъдат готови за масово използване в търговската авиация преди още поне две години разработване и тестване.

По не по-различен начин стои въпросът и с цялостната електроника и радионавигационно оборудване в руските самолети. В преобладаващата си част, те или са или изцяло западни, или ползват западни части и компоненти, с които руската държава вече няма как да се снабдява.

Вероятността подобна 14-милиардна инвестиция да се окаже реалистична намалява и от факта, че за пръв път от столетие насам Русия обяви „дефолт“ по държавния си дълг в чуждестранна валута, или с други думи обяви невъзможност да изплаща текущите си международни задължения.

Освен това, след ембаргото върху вноса на руски петролни продукти, ежедневните близо двумилионни приходи от продажби на газ и петрол в Европа спаднаха до под един милион, който руската страна практически изцяло влага във водената от нея война в Украйна.

Източник: Reuters