Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Планер кацна сам, след като пилотът почина в полет

Историята, която ще ви разкажем, се е случила преди две седмици, на 5 юни 2022.

Тогава, пилотите от местния аероклуб на градчето Мидлотиън, щата Тексас, установяват от въздуха, че един от планерите на клуба е кацнал не на използваната от всички полоса за излитане и кацане, а на поляна на около 150 метра от нея.

Когато пристигнали на място да проверят какво се случва, заварили пилота починал, все още привързан с коланите във все още затворената кабина на планера. Планерът, марка Schweizer SGS135C (на снимката), бил напълно непокътнат, и в конфигурация за кацане (спуснати клапи и въздушни спирачки).

След като извикали медицинските екипи, които обаче единствено констатирали смъртта и транспортирали тялото на пилота, членовете на аероклуба започнали да разглобяват планера за да го приберат в хангара. Тогава те още веднъж установили, че по планера нямало абсолютно никакви повреди или щети.

Какво всъщност се случило?

Разбира се, всички детайли ще бъдат изяснени в окончателния доклад за инцидента, но ето какво най-вероятно се е случило, според колегите на починалия пилот.

Безмоторникът е бил изтеглен във въздуха от самолет влекач в около 15:00 ч. местно време. Едва в около 17:00 ч. други летящи планеристи забелязват кацналия извън обичайната полоса планер. Предполага се, че малко след 16:30 пилотът на планера се е насочил за кацане на обичайната полоса. Вероятно тогава той е получил мозъчен или сърдечен удар и е починал, а останалият без контрол планер се е отклонил от курса и успешно се е приземил сам на поляна в близост до полосата.

През време на целия полет пилотът не е комуникирал по радиото и никой не го е чул да обявява аварийна или извънредна ситуация.

Починалият пилот, чието име не се съобщава, е бил на 84 години и е летял на планери от 1973 г. През своята близо петдесетгодишна кариера на безмоторен пилот, той бил натрупал над 3700 часа във въздуха.

Нима може да има по-добър начин да си отидеш от този свят от това да го направиш практикувайки нещо, което цял живот най-много си обичал?

Снимка: NTSB