Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Росавиация пречи на своите пилоти да си намерят работа в чужбина

Според руски медии, федералната агенция за въздушен транспорт, известна като Росавиация, предприема официални действия, целящи да попречат на безработни руски пилоти да получат работа в чуждестранни авиокомпании.

Във всекидневника „Комерсант“ се казва, че Росавиация осуетява възможността на своите пилоти да си намерят работа в чужбина като отказва да потвърди лицензите им, което част от стандартната процедура при назначаване на пилоти в нова авиокомпания. Регулаторът отхвърля повечето такива искания, позовавайки се на „невъзможност за разкриване на лични данни“.

Както е известно, след 24 февруари 2022, когато Русия започна инвазията си в Украйна, повечето международни полети на руските авиопревозвачи бяха спрени поради риск от задържане на наетите на лизинг самолети, в съответствие със санкциите на Запада заради нахлуването на Русия в Украйна. Вследствие на това, стотици пилоти в Русия останаха без работа и много от тях започнаха да си търсят работа в чужбина.

Според възприетите международни правила, всеки потенциален нов работодател на пилотите изпраща искане за проверка и потвърждение до предишния работодател, в случая Федералната агенция Росавиация, в което се иска тя да предостави всички необходими данни за пилота, включително датата на издаване на пилотския му лиценз и неговия обхват.

Мирослав Бойчук, председател на руския синдикат, представляващ интересите на местните пилоти, заяви че от постъпили над 600 такива заявки, потвърждение са получили не повече от 100.

Повечето безработни руски пилоти в момента се опитват да си намерят работа в авиокомпании, опериращи във Виетнам, Тайланд, Камбоджа, Малайзия и Турция.