Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия субсидира авиацията си с 12 милиарда долара

Русия е раздала повече от 12 милиарда долара държавни субсидии и заеми, за да поддържа своя авиационен сектор, след като западните санкции прекъснаха доставките на ключови части и услуги за поддръжка, се казва в анализ на Ройтерс.

Западните производители на самолети Airbus и Boeing спряха доставките на услуги и резервни части още през март 2022 и прекратиха редовната поддръжка за флагманския превозвач Aeroflot.

Оттогава Русия е похарчила 1,09 трилиона рубли (12,07 милиарда долара) в подкрепа на гражданската авиационна индустрия, включително за производство на самолети и финансова помощ за авиокомпаниите, показват изчисления на Ройтерс, базирани на данни от Министерството на финансите и Сметната палата.

Разходите са почти два пъти повече от 547 милиарда рубли в плащания, извършени през 2020-21 г.

„Нашият самолетен парк е много претоварен със самолети чуждо производство“ каза президентът Владимир Путин миналата седмица и допълни, че „Планираме да произведем повече от 1000 самолета до 2030 г. – наши собствени самолети.“

Както писахме в друга наша публикация обаче, това изглежда малко вероятно, защото например през настоящата година в Руската федерация са произведени само два серийни пътнически самолета!

Според швейцарския доставчик на авиационна разузнавателна информация ch-aviation, руските авиокомпании в момента експлоатират 991 самолета, от които 405 са произведени в Русия.

От тях обаче само 133 са сравнително модерните Сухой Superjet 100, а другите самолети, произведени в Русия – Туполев, Яковлев и Илюшин – вече рядко се използват за търговски полети дори и в Русия.

Наличието на надежден въздушен транспорт е особено важно за Русия, както за транспортирането на хора и стоки през нейната огромна територия, така и за укрепване на тезата на Москва, че западните санкции са имали минимален ефект.

Тъй като гласоподавателите ще се отправят към урните след три месеца, колапсът на една авиокомпания може да окаже репутационен и електорален натиск върху Путин, който се кандидатира отново за президент.

Западните авиационни анализатори твърдят, че инвестициите в най-добрия случай ще запазят флота да лети, но се съмняват, че национализираните от Русия самолети ще се върнат скоро на западните пазари, дори ако конфликтът в Украйна приключи. Това се дължи факта, че повечето от тези самолети вече са „заразени“ с несертифицирани и непроследими резервни части, което поставя под съмнение тяхната надеждност.

Основен източник: Reuters
Снимка: Феодор Левкин / Wikimedia Commons