Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Путин обеща хиляда самолета до 2030. Защо това не е възможно?

В четвъртък, 14 декември, на годишната си пресконференция руският президент Владимир Путин каза, че до 2030 г. Русия планира да произведе повече от хиляда самолета, съобщи агенция РИА Новости.

В своя Туитър акаунт обаче руският журналист Рустем Адагамов дълбоко се усъмни в това и припомни, че през настоящата година в Руската федерация са произведени общо два серийни пътнически самолета: един SSJ-100 през февруари, още един през юни.

„Руската авиационна индустрия изобщо не може да произвежда 150-170 самолета годишно. Няма нито самолети, нито производствени мощности за тяхното производство“, се казва в публикацията.

Според няколко руски издания, само през тази есен в Руската федерация са се повредили толкова самолети, колкото преди това са се повреждали за цели години. Само за 11 месеца на 2023 г. са регистрирани 670 аварии, съобщи пресслужбата на Федералната агенция за въздушен транспорт.

Според западни издания, повредите на руски самолети са се утроили през годината. Това се обяснява с факта, че наложените санкции не позволяват доставка на резервни части и нормална техническа поддръжка на авиационния парк.

Припомняме, че преди броени дни, на 11 декември, пътнически самолет направи аварийно кацане в Москва. Оказа се че самолетът, освен 104 пътници и 5 членове на екипажа, е превозвал и 19 кг. радиоактивни материали.

Малко преди това, отново в Руската федерация, двигател на товарен самолет Ту-204 се запали по време на излитане. За щастие, пилотите успяха аварийно да кацнат обратно на летището, а из социалните мрежи плъзна зрелищен запис на горящия във въздуха самолет:

Снимка най-горе: Katsuhiko Tokunaga / Wikimedia Commons