Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Рибари кацнаха със самолет в замръзнало езеро. Ледът поддаде.

Двама рибари от Минесота вчера имаха лош ден. Решени да прекарат хубав ден в „леден риболов“ на замръзналото езеро Ред Лейк във вторник сутринта, те решават да кацнат със самолета си Cessna 172 Sky Hawk директно върху леда на езерото.

След няколко ниски прелитания, те си избрали наглед добро място за кацане и пилотът предприел кацането върху леда. За негова „изненада“ обаче, оказало се че спирането върху хлъзгавия лед не било никак лесно, а Cessna-та не разполага с реверсивна тяга и трябва да разчита единствено на колелата си за спиране.

Така, самолетът навлязъл в зона с по-тънък лед, където ледът поддал и самолетът почти потънал в ледените води. За щастие, крилото се опряло в околния лед и не позволило машината да потъне много.

Така, злощастните рибари се отървали само измокряне в ледените води и лека хипотермия. Остава загадка обаче как ще си приберат самолета, защото надали кран би се престрашил да навлезе в тънкия лед наоколо.

Ето какво разказва за случая местният шериф Джейсън Ригс:

„Самолетът беше излетял от Гранд Рапидс, Минесота, с дестинация Ред Лейк за един ден на леден риболов. След като извършил прелитане, пилотът идентифицира това, което смятал за безопасна зона за кацане. При кацането липсата на сняг върху леда довела до затруднения при спирането. В крайна сметка самолетът се плъзнал в зона с тънък лед и пробил леда.“