Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия свали американски дрон над Черно море. Какво точно се случи?

Руски изтребител Су-27 се сблъска във въздуха с американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Черно море, причинявайки катастрофата на американския безпилотен самолет, заявиха от Пентагона. Инцидентът още повече разпали напрежението между Русия и САЩ, което и без това е високо след нахлуването на Русия в Украйна.

Руското министерство на отбраната отхвърли твърдението на САЩ като каза, че техните самолети не са влизали в контакт с дрона. В изявление, публикувано в Telegram се казва, че транспондерите на дрона са били изключени, той е излетял извън контрол и се е разбил „в резултат на рязко маневриране“, а руският самолет е завърнал безопасно в базата си.

Според американските източници, макар наистина да е успял да се завърне в базата си, руският Су-27 също е претърпял щети.

Европейското командване на САЩ каза, че изтребителят Су-27, придружен от втори руски реактивен самолет, е ударил витлото на дрона MQ-9 Reaper в „опасно и непрофесионално“ прехващане около 7 часа сутринта местно време. Преди удара, двата руски изтребителя неколкократно са летели пред дрона и са изпускали пред него гориво, се казва в съобщението.

Очевидно руските пилоти първо са искали да повредят двигателя на дрона, изливайки гориво пред него, и след като това се е оказало неуспешно, волно или неволно са влезли в съприкосновение с дрона.

При съприкосновението винтът е бил счупен, което е оставило безпилотния апарат без тяга и е принудило операторите му да го приводнят във водите на Черно море.

„Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9“, каза генералът от военновъздушните сили на САЩ Джеймс Хекър. „Всъщност този небезопасен и непрофесионален акт на руснаците за малко не причини катастрофа и за двата самолета“, добави той.

Снимка: Wikimedia