Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Разсекретиха видеозапис от сблъсъка между Су-27 и американския дрон

Европейското командване на САЩ (EUCOM) публикува разсекретен видеозапис, показващ руски изтребител Су-27, който прави две много близки преминавания до безпилотния MQ-9A, изпускайки гориво върху дрона, като при едното от тях, изглежда че поврежда витлото на Reaper.

Видеозаписът е от монтираната в долната част на MQ-9A камера и се публикува, след като руски военни служители отрекоха, че прехващането от два Су-27 над Черно море е довело до сблъсък. Американски военни служители казаха на 14 март, че повредата на витлото ги е принудила да свалят MQ-9A в Черно море.

Руските военни освен това твърдят, че MQ-9A е нарушил временната граница на въздушното пространство над Черно море, но американските военни отхвърлят съществуването на подобно ограничение, твърдейки че е законно, дори и да е било обявено. MQ-9A е действал в международното въздушно пространство, а пилотите на Су-27 са се държали непрофесионално и безразсъдно, твърдят американските военни.

Видеоклипът започва със сцена, показваща Су-27, приближаващ се отзад и отдясно на MQ-9A. На петата секунда Су-27 изглежда започва да изпуска гориво в евентуален опит да повреди MQ-9A, който е изпреварен от свръхзвуковия изтребител.

Ясно се вижда дясното полукрило и корема на MQ-9A, от което личи че Reaper не е оборудван с пилони и оръжия. Вижда се единствено вертикална антена, монтирана на задната част, което предполага, че MQ-9A е изпълнявал мисия за прихващане на сигнали от комуникации или други електронни трансмисии в района на Черно море.

След това във видеото се вижда как Су-27 прави второ преминаване до MQ-9A, отново изпускайки гориво, като този път минава видимо по-близо като изглежда, че руският пилот не успява да прецени маневрата си за изтегляне и закача MQ-9A. Моментът на сблъсъка не се вижда, тъй като картината се губи за 60 секунди, според EUCOM.

Когато видеото се възобновява на 39-та секунда, едната от четирите лопати на винта видимо е повредена, а позицията на дрона е вече под наклон спрямо хоризонта.