Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Военни ветерани в САЩ алармират за НЛО

На 26 юли 2023 г. военни ветерани свидетелстваха на изслушване в Надзорната комисия на Камарата на представителите на САЩ относно т.нар. „неидентифицирани въздушни феномени“, съкратено – НВФ (unidentified aerial phenomena – UAP), популярни още като НЛО. Те заявиха, че тези наблюдения трябва да предизвикат сериозна загриженост за безопасността на полетите.

„Липсата на прозрачност около тези неидентифицирани въздушни феномени подхранва безконтролни спекулации и дебати от десетилетия, подкопавайки общественото доверие в самите институции, които са предназначени да ги обслужват и защитават“, каза председателят на подкомисията по национална сигурност и външни работи Глен Гротман във встъпително изявление.

По време на изслушването, трима души свидетелстваха под клетва, че са срещали или чували за многобройни наблюдения на такива неидентифицирани въздушни феномени по време на службата си в американската армия. Един от свидетелите, пенсионираният военноморски пилот Райън Грейвс, твърди, че е забелязвал НВФ край бреговете на Атлантическия океан „почти всеки ден в продължение на поне няколко години“.

„Ако тези неидентифицирани въздушни феномени (НВФ) са чужди дронове, това е спешен проблем за националната сигурност. Ако е нещо друго, това е въпрос на науката, но и в двата случая неидентифицираните обекти са проблем за безопасността на полетите“, допълни Грейвс.

Военни и търговски пилоти, често първите и най-чести наблюдатели на тези необясними явления, призоваха за цялостен преглед на текущите процеси на систематизирано докладване за срещи с такива неидентифицирани въздушни феномени.

„В момента военните свидетели на неидентифицирани въздушни феномени имат ограничени възможности за докладване, но по-притеснителното е, че авиационният сектор на търговските авиолинии не са се адаптирали към уроците, които военните вече са научили“, предупреди Грейвс.

Според Грейвс, само 5% от американските пилоти официално съобщават за своите срещи с неидентифицирани въздушни феномени.

Службата за анализ на аномалии във всички области (AARO) на Пентагона, създадена през 2022 за разследване на подобни инциденти, към май 2023 е получила над 800 доклада за неидентифицирани въздушни феномени. Докато военните заявяват, че повечето случаи имат безобиден произход, подкомисията заяви, че те знаят много повече за тези явления, отколкото разкриват пред Конгреса.