Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Холандия и Австралия официално обвиниха Русия за свалянето на MH17

Холандия и Австралия заведоха официално съдебно дело срещу Русия за свалянето на малайзиския пътнически самолет над Източна Украйна през 2014 г.

Това се случи само ден, след като бяха обявени резултатите от разследването, в които ясно бе посочено, че ракетата, с която е свален самолетът, е била на въоръжение на руската 53-а зенитна ракета бригада, базирана край град Курск. На пресконференцията в Амстердам бе показан и филм, проследяващ пътя на ракетата от Курск до Източна Украйна.

Да припомним, че Боингът, изпълняващ полет MH17 от Амстердам до Куала Лумпур, бе свален на 17 юли 2014 г. над украинска територия, намираща се под контрола на проруски бунтовници. Всички 298 човека на борда на самолета загинаха.

ЕС и НАТО призоваха Русия да поеме отговорност, но тя отрича каквото и да е участие в свалянето на самолета и обвинява за това властите в Киев.

Руското военно министерство заяви, че „отхвърля версията на холандските разследващи“ и че нито един зенитен ракетен комплекс на руските въоръжени сили никога не е пресичал руско-украинската граница.

Разследващият екип обаче установи, че всички машини в конвоя, превозващи ракетата, са били част от руските въоръжени сили.

Холандският външен министър Стеф Блок заяви: „Правителството винаги е казвало, че истината за катастрофата трябва да бъде установена. Холандия и Австралия поискаха днес от Русия да установи диалог, за да се стигне до решение, което да въздаде справедливост заради огромните страдания и щети, причинени от свалянето на полет МН17. По този въпрос Холандия има подкрепата на световната общност. На основата на изводите на Съвместната следствена група (ССГ) Холандия и Австралия са убедени, че Русия носи отговорност за разполагането на ракетния (противосамолетен комплекс) „Бук“, от който е бил свален малайзийският боинг. Затова правителството предприема следващата крачка, за да търси официално отговорност от Русия.“

Холандският външен министър добави, че Москва засега отказва да сътрудничи на международното разследване.

Германското правителство призова Русия да проведе пълно разследване за катастрофата и да привлече виновните на съд. Мартина Фиц, заместник официален представител на правителството, изрази съжалението на Берлин, че досега международното разследване не е получило никакъв удовлетворителен отговор от Москва на молбата си за правна помощ. Германия приветства инициирането на съдебно дело от страна на Холандия и Австралия.

Източник: Mediapool