Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двумоторен самолет се разби във Флорида

Медиите и социалните мрежи разпространиха зрелищни кадри как малък двумоторен самолет, плъзгайки се по асфалта, се разбива в сграда и избухва в пламъци.

Действието се е развило в град Форт Лодърдейл, щата Флорида, където в събота след обяд двумоторна Cessna 335, очевидно прави неуспешен опит за принудително кацане. Двамата на борда – пилотът и пътникът до него – са загинали на място.

Сградата, в която се е разбил самолетът, е било терапевтичен център за деца аутисти, в който в момента на инцидента са се намирали осем учители и пет деца. За щастие, никой от тях не е пострадал сериозно. Един от учителите е с леки наранявания, но дори не е бил хоспитализиран. Според непотвърдена официално информация, служител от центъра е успял да предупреди учителите и децата за плъзгащия се по асфалта самолет, което вероятно ги е спасило.

Пилот на Цесната е бил 51-годишния Еладио Маркез от Ню Джърси, който е бил пилот инструктор и собственик на машината. Причините за катастрофата засега остават неясни. Води се разследване.