Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов проблем за Boeing: свършиха „паркоместата“ за новите 737 Max

След като на 13 март т.г. полетите на всички 737 MAX бяха спрени до изясняване на причините, довели до катастрофите на Lion Air и Ethiopian, Boeing спряха и доставките на вече поръчаните нови самолети. Така, новите машини вече трябва да бъдат доставени с новата версия на софтуера и всички промени, продиктувани от разследването на инцидентите.

За съжаление обаче, сертифицирането на тези промени от FAA (Федералната Авиационна Администрация на САЩ) все още се бави, а заводът в Рентън, щата Вашингтон, където се произвеждат 737 MAX, вече няма къде да „дява“ новите си машини.

Въпреки че от ръководството на концерна решиха да намалят производството на 737 MAX, това намаляване беше само от 52 на 42 машини месечно, тоест всяка седмица най-малко десет напълно готови нови 737 MAX излизат от завода, а заводът вече няма къде да „паркира“ самолетите.

Предназначените за новите машини стоянки отдавна са запълнени, както и рульожките и пространствата между сградите на завода, а от седмица вече ръководството на завода паркира новите машини по околните летища.

Докога ще продължи този проблем зависи изцяло от момента, в който промените в MCAS ще бъдат сертифицирани от FAA, а кога ще стане това засега е неизвестно.