Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Започнаха полетните тестове на най-големия в света авиационен двигател

General Electric съобщиха, на на 14 март 2018 са стартирали полетни тестове на най-новия си, и най-голям досега двигател – GE9XTM. Новият турбовентилатор ще задвижва моделите на Boeing от серията 777X, чието пускане в експлоатация се очаква към 2020 г.

За тестовете, новият супер двигател е монтиран на мястото на един от двигателите под лявото крило на тестов Boeing 747, а пробните полети се провеждат във Викторвил, Калифорния.

Огромният GE9X е със сечение по голямо от фюзелажа на цял Boeing 737. Сертифицирането му стартира през май 2017, като част от процеса на сертификация бяха и проби за обледеняване, проведени във Уинипег, Канада.

Полетните тестове трябваше да започнат през декември 2017, но технически затруднения наложиха отлагането на пробите досега. Въпреки забавянето, от компанията са сигурни, че ще спазят сроковете за въвеждането му в експлоатация до 2020.

Всъщност General Electric вече имат достатъчно поръчки за този двигател, дори преди полетните тестове. All Nippon Airways (ANA), например, вече са поръчали 20 машини 777X с двигатели GE9X, Singapore Airlines (SIA) други 20 машини, а Qatar Airways – цели 50 машини. Общата стойност на получените вече поръчки е за близо 10 милиарда долара.

Новият GE9X има близо 50 тона статична тяга, като основният вентилатор е с диаметър 3.40 метра и е съставен от 16 лопатки от четвърто поколение карбон. Двигателят е със степен на двуконтурност (bypass ratio) 10:1, а степента на компресия е 27:1, постигната чрез 11-степенен компресор. Оборудваните с този двигател машини ще предлагат 10% по-нисък разход в сравнение със снабдените с двигателите от сегашното поколение и ще отговарят на стандартите за шум Stage 5.