Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Путин заплаши, че може да атакува бази на НАТО, в които се намират F-16 за Украйна

Руският президент Владимир Путин се надсмя над възможността страната му да предприеме нападение срещу член на НАТО, наричайки това „чиста глупост“, но същевременно предупреди, че всяка западна въздушна база, в която се намират изтребители F-16, предназначени за разполагане в Украйна, би била „легитимна цел“ за силите на Кремъл.

„Техните изявления за нашето предполагаемо намерение да атакуваме Европа след Украйна са чисти глупости“, заяви Путин късно в сряда, имайки предвид предупрежденията в САЩ и Западна Европа, че ако не бъде спряна, Русия може да насочи погледа си към други страни.

Той отбеляза, че бюджетът за отбрана на САЩ е повече от 10 пъти по-висок от този на Русия. „С оглед на това ще водим ли война срещу НАТО? Това е бълнуване“, каза той на военни пилоти по време на посещение във въздушна база.

Тук обаче е мястото да припомним, че преди повече от две години, подобно беше отношението на Кремъл и към евентуално нахлуване в Украйна, а само седмици по-късно се случи точно това.

Украйна очаква доставката на F-16, което ще увеличи военния натиск върху Русия. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че са били обещани 42 броя F-16, а украински пилоти от месеци се обучават на Запад.

„F-16 са способни да носят ядрени оръжия и ние също ще трябва да вземем предвид това, когато организираме нашите бойни операции“, добави Путин.