Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Прехванаха руски шпионски Ил-96 над Колумбия

На 19 април 2021 руски разузнавателен самолет и летящ команден център Ил-96-400ВПУ беше прехванат от изтребители и принуден да напусне въздушното пространство на Колумбия.

Самолетът с регистрация RA-96104 е зачислен към Федерална служба за сигурност на Руската федерация (ФСБ) и не е имал разрешение за навлизане във въздушното пространство на Колумбия.

Колумбийските ВВС са вдигнали по тревога двойка изтребители Kfir, които са прехванали нарушителя, а пилотите на руския самолет са се подчинили, сменили са курса и са напуснали въздушното пространство на страната.

Изтребителите Kfir (в превод от Иврит – „Лъвче“) са произведени в Израел многоцелеви изтребители, базирани на френските Мираж 5.

Ил-96-400ВПУ (съкращение от „воздушный пункт управления“), е специално оборудвана с разузнавателна и комуникационна техника версия на товарния Ил-96-400Т.

Конкретната машина със сериен номер 01004 и регистрация RA-96104 е била приета на въоръжение във Федерална служба за сигурност на Русия през 2015.

Според данните от Flightradar24, руският Ил-96 е летял от Москва, без регистрирана крайна дестинация на полета.

Както се вижда от схемата по-долу, самолетът е навлязъл във въздушното пространство на Колумбия откъм територията на Венецуела, а полетът е продължил в посока Панама, Коста Рика и Никарагуа.