Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Днешният ден влезе в историята: за първи път земен летателен апарат полетя на чужда планета

Рано тази сутрин (19 април 2020) 1.8 килограмовият дрон „Ingenuity“ („Находчивост“) се превърна в първия в историята на човечеството земен летателен апарат, полетял на чужда планета на принципите на класическата аеродинамика.

Полетът се състоя в 04:31 ч. по Грийнуич (07:31 българско време), когато малкият летателен апарат завъртя двете си съосни витла и полетя в разредената атмосфера на Марс, издигайки се на около 3 метра над повърхността, зависна на тази височина за около 40 секунди, след което отново кацна на песъчливата марсианска повърхност.

Макар и съвсем кратък, този полет на Ingenuity изпълни две изключително важни задачи. Той първо доказа, че въпреки изключително разредената атмосфера на Марс, там все пак могат да се извършват полети, базирани на класическата „земна“ аеродинамика. И второ – показа че човечеството вече разполага с апарат, способен да извършва изследователски полети на друга планета на височини и със скорости, които са били недостъпни до момента.

Ingenuity до голяма степен е автономен. Той разполага със слънчев панел, който зарежда батериите му, които пък от своя страна, освен че осигуряват енергия за полетите, също и загряват апарата и го пазят в работен режим по време на изключително студените марсиански нощи. Работата на дрона се управлява от компютърен модул, поместен в корпус с размери само 20 х 16 х 14 сантиметра.

Нека припомним, че атмосферата на Марс е с плътност, отговаряща на плътността на земната атмосфера на височина от около 35 000 метра, която е напълно недостижима за полети на „земните събратя“ на Ingenuity.

Дори само този факт, допълнен с пояснението, че полетът се случи на поне 55 милиона километра от Земята, са достатъчен атестат за историческото значение на днешното събитие.



Запознайте се с Ingenuity отблизо, преди той да отпътува към Марс.