Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руските ВКС изпитват все по-голям недостиг на самолети

Тъй като сухопътната война в Украйна продължава да се задълбочава преди зимните месеци, руските въздушно-космически сили (ВКС) изпитват все по-намаляващи нива на готовност със съществуващия флот от бойни самолети. Проблемът е резултат от комбинация на големия брой загуби на бойни машини, съчетани със спад в броя на самолетите, годни за мисия, поради по-високия от нормалния брой летателни часове.

В анализ на Министерството на отбраната на Обединеното кралство от 28 септември се твърди, че от началото на конфликта в Украйна ВКС на Русия са загубили 90 бойни самолета. Това включва значителен брой от най-модерните модели самолети на Сухой, които са трудни, ако не и невъзможни, за замяна.

Ситуацията само се влоши през седмиците откакто беше съобщено, че руските части за противовъздушна отбрана са свалили два от собствените си изтребители Су-35С в рамките на няколко дни.

Първият инцидент се случи на 20 километра зад сегашната фронтова линия на руските сили в района на Донецк, а вторият Су-35 беше изгубен на 6 октомври близо до украинския град Мариупол. Съобщава се, че пилотите и в двата случая са оцелели като са катапултирали, а в един от каналите си руски военен блогър в Telegram коментира: „при това темпо на работа на нашата доблестна ПВО, скоро ще останем без авиация“.

Двата инцидента се отдават на отказ на системата „свой-чужой“ на Су-35 (система за различаване на вражески самолет от свой – IFF), която се произвежда от „Руския централен научноизследователски институт по икономика, информатика и системи за управление“, при което руските ВКС и техните ПВО губят способността за ефективна обработка на сигналите, излъчвани от собствените им самолети.

Към днешна дата се оказва, че уебсайтът на института е спрян и че производствените мощности на института са затворени като част от процедура по несъстоятелност.

Източник: breakingdefense.com
Снимка: Wikimedia/Александр Маркин