Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Почти навсякъде спират полетите на 737 Max. Boeing ще преработват софтуера.

Вследствие на неизяснените засега обстоятелства около катастрофите на 737 Max на Lion Air и Ethiopian Airlines, повечето от авиационните администрации по света спряха полетите на този тип самолети.

След Китай и Австралия, Европейската агенция по безопасност на полетите EASA също издаде директива, с която спря полетите на Boeing 737 MAX над територията на Европа. Вследствие на това, и нашата „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“ (ГВА) издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство.

От авиационните администрации, контролиращи по-големи въздушни пространства, към момента изглежда все още полетите на серията 737 Max не са спрени единствено на територията на САЩ, където FAA не е издала директива да „приземяване“ на машините, но пък поиска от Boeing „не по-късно от април“ да преразгледат софтуера, управляващ системата MCAS.

От Boeing реагираха мигновено и заявиха, че вече работят по промени в алгоритмите, по които работи MCAS, както и учебните материали и методиката за обучение на пилотите. Промените в софтуера, управляващ системата MCAS, ще се състоят в подобряване на начина за обработка на данните, постъпващи от датчиците за ъгъл на атака и ограничаване на въздействието на системата върху тримовката на хоризонталния стабилизатор.

От Boeing поясняват, че системата MCAS по принцип е предназначена да се активира единствено при „прекомерни ъгли на атака, а не в нормален полет“, и допълват че „пилотите винаги ще запазват възможността си да анулират (override) работата на MCAS чрез електрическите или ръчни регулировки на тримерите.“