Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Окончателно спряха всички полети на 737 Max. Стартираха заплахи за съдебни дела.

От вчера, 13 март, и останалите няколко американски и канадски компании, все още изпълняващи полети с Boeing 737 Max, приземиха машините си.

Това стана вследствие на директива от Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) в която се казва, че първоначалния оглед на останките и анализът на сателитните данни от катастрофиралия 10 март 2019 Boeing 737 MAX 8 на Ethiopian Airlines показва, че между тази катастрофа и катастрофата на самолета на Lion Air от края на октомври миналата година се забелязват изключително много прилики, което дава основание да се предполага, че причината за двата фатални инцидента е сходна.

Макар разследванията все още да са в ход и тепърва да предстои изясняване на точните обстоятелства и причини, се казва в директивата, FAA счита че има основания за спиране на полетите на този тип самолети, до ново разпореждане.

Междувременно някои от засегнатите от забраната за полети авиокомпании заплашиха, че ще искат обезщетения от Boeing за причинените щети и пропуснати ползи. Лассе Сандакер-Нилсен, говорител на нискотарифната компания „Norwegian Air Shuttle“ заяви, че „Norwegian не би трябвало да бъде ощетявана от това, че един напълно нов самолет просто не може да лети.“ с което недвусмислено даде да се разбере, че компанията ще търси правата си в съда.

Norwegian разполага с цели 108 самолета 737 Max, както и поръчка за други 92 машини от този тип, а заради забраната, само на 13 март е била принудена на анулира 19 свои полета.

Развитието на ситуацията със 737 Max напомня донякъде доста злощастния старт преди години на Boeing 787 Dreamliner, когато в началните етапи от въвеждането в експлоатация на модела много от машините имаха проблем със самозапалване на новите литиево-йонни батерии. Тогава обаче, за разлика от сега, не се стигна до фатални инциденти, докато до момента жертвите на 737 Max са 346 човека.