Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Потвърдено: Ан-225 Мрия е тежко повреден. Не е ясно дали ще може да бъде възстановен.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди на 27 февруари, че на 24 февруари най-големият товарен самолет в света, АН-225 Мрия, е бил унищожен по време на руска атака срещу летище Гостомел/Антонов в Северна Украйна.

По-рано беше съобщено, че самолетът е в безопасност на летище в Грузия, но изявлението на Кулеба опроверга тази информация.

Според FlightAware, последният полет на Ан-225 е бил на 5 февруари, когато той е излетял от Дания за Гостомел, а в социалните мрежи беше разпространена неясна сателитна снимка, в която се вижда че гигантският самолет гори в хангара си на летище Гостомел.

Въпреки че в съобщението на Кулеба се говори че самолетът е бил унищожен, засега не е известна степента, в която Мрия е засегнат. Самолетът обаче със сигурност е тежко пострадал от пожар, най-вероятно предизвикан от ракети, разменени между руски и украински щурмови хеликоптери при въздушен бой над летището. Не е ясно и дали уникалният гигант ще може да бъде възстановен.

Ан-225 прави своя първи полет през 1988 и първоначално е предназначен да превозва съветската космическа совалка Буран. След разпада на Съветския съюз, Мрия се превърна в товарен превозвач с наистина ненадминати параметри за товароносимост. Той беше търсен в целия свят за превоз на тежки и обемисти товари, непосилни за други самолети.

Максималната товароносимост на Мрия е 254 тона като, за сравнение, максималният товар на втория по товароносимост самолет в света – Ан-124 Руслан – е 150 тона, а третият – американският Lockheed С-5 Galaxy – е с товароносимост 81.6 тона.

Шестте му турбореактивни двигателя генерират обща тяга от 1 377 килонютона (над 140 тона), което го прави не само най-тежкотоварният, но и най-мощният самолет, който някога е бил построяван. През ноември 2004 Ан-225 беше вписан и в книгата на Световните рекорди на Гинес с 240 рекорда, ненадминати и до днес.

„Русия може да е унищожила нашата Мрия, написа Кулеба в Туитър, но те никога няма да могат да разрушат нашата мечта за силна, свободна и демократична европейска държава.” Да припомним, че на украински „Мрия“ означава „Мечта“.