Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия обсъжда национализация на самолетите Boeing и Airbus в страната

На среща в Министерството на транспорта на Русия с участието на най-големите руски авиокомпании е бил обсъден въпросът как да бъдат запазени самолетите чуждестранно производство в условията на санкциите ЕС и САЩ, свързани със забраната за доставки на самолети и резервни части за тях, както и с анулирането на съществуващи лизингови споразумения.

Според условията на договорите за лизинг, в които се съдържат и клаузи свързани с подобни санкции, руските авиокомпании са задължени да върнат самолетите на техните лизингодатели до 28 март 2022.

Според източници на руското издание РБК, като един от вероятните варианти, обсъдени на тази среща, е била национализацията на тези самолети. По този начин руските авиокомпании биха могли да избегнат отговорностите си, свързани с връщането на тези машини, защото национализация би могла да се приеме като форсмажорно обстоятелство.

На срещата са присъствали топ мениджърите на Aeroflot Group (включително нейните дъщерни компании Победа и Россия), S7 Group, Ural Airlines и Utair. Според Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия, към средата на февруари 2022 тези компании са експлоатирали 491 самолета, произведени от Airbus, Boeing и Embraer. В края на 2021 тези самолети са превозили над 80 милиона души, или 72% от общия пътнически поток на руските авиокомпании.

Ако чуждестранните самолети бъдат национализирани обаче, ще е възможно те да летят не повече от шест месеца, казва Александър Фридланд, директор на Научния център за гражданска авиация, тъй като западните санкции се отнасят и за доставката на резервни части. Много скоро, поради недостига на резервни части, самолетите ще започнат да бъдат „канибализирани“ (да се свалят части от един самолет за да се ремонтира друг), така че национализацията не е решение на ситуацията, добавя Фридланд.

Според него, по-ефективна временна мярка би била инвестирането във възстановяването на стари съветски и руски самолети от типа Ан-24/26, Ту-134/154, Як-40/42 или Ил-96. Дали обаче подобно решение би било изобщо възможно в краткосрочен план, не става ясно.

Да припомним, че на 26 февруари, заради започнатата от Русия война в Украйна, ЕС и САЩ наложиха санкции на руския транспортен сектор, които включват забрана за продажба на самолети и резервни части за Русия. Малко след това руските превозвачи бяха изправени пред отказ от сътрудничество и на производителите на двигатели и компоненти за Airbus и Boeing, а една от най-големите лизингови компании в света, AerCap, обяви прекратяване на сътрудничеството с руските авиокомпании. След като излетяха от страната си, два самолета на руските авиокомпании Pobeda и Nordwind Airlines не можаха да изпълнят обратните полети до Русия, просто защото бяха задържани по искане на лизингодателите.

Източник: rbc.ru
Снимка: Wikimedia/Феодор Левкин