Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха изчезналия в неделя F-35

Трескавото търсене на изчезналия миналата неделя стелт изтребител F-35B, чийто пилот катапултира, приключи късно вечерта на 18 септември, след като американски военни откриха поле от отломки в отдалечен район на Южна Каролина.

Приблизително 28 часа продължи търсенето на произведения от Lockheed Martin стелт изтребител, което също включваше необичайно искане към обществеността за предоставяне на всякаква информация относно местонахождението му и накара Корпуса на морската пехота на САЩ да обяви двудневно спиране на полетите за извършване на преглед на процедурите за безопасност.

Както вече писахме, след катапултирането, пилотът се приземи под парашута си на една от улиците в град Чарлстън, на по-малко от два километра от пистата на международното летище Чарлстън, откъдето е излетял. Пилотът беше веднага прехвърлен в местна болница в стабилно състояние.

Самолетът обаче е продължил да лети в североизточна посока, докато накрая се е разбил „на около два часа североизточно от военновъздушната база Чарлстън“ в окръг Уилямсбърг, Южна Каролина, се казва в изявление на Корпуса на морската пехота.

В изявлението обаче не става ясно дали „два часа североизточно“ означава „два часа път с кола“ или „двучасов полет“ на самолета. Този „пропуск“ вероятно не е случаен. Точното местоположение на намерените останки от машината очевидно не се съобщава публично, тъй като все още цели системи на борда на F-35 представляват класифицирана информация и достъпът до тях е силно ограничен.