Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нови разкрития за катастрофата на МиГ-23 в Мичиган

Националният съвет за безопасност на транспорта на Съединените щати (NTSB) публикува предварителен доклад за катастрофата на МиГ-23 на авиошоуто Thunder over Michigan, в който се посочва, че в момента на катапултирането пилотът, управляващ изтребителя, не е бил готов да катапултира.

Да припомним, че на 13 август 2023 пилотиращият и пилотът наблюдател успешно катапултираха от изтребител МиГ-23 при демонстрационен полет на авиошоуто близо до Белвил, Мичиган, САЩ. Веднага след това изтребителят се разби.

Според пилотиращия, след излитането им от писта 23 на летище Уилоу Рън и десен завой за извършване на т.нар. „banana pass“ – ниско прелитане в завой с голям крен над същата писта, той установил, че форсажът на изтребителя не се активира както се очаква.

Вследствие на това, въздушната скорост на изтребителя започва да намалява и пилотът привежда крилото с променлива геометрия в напълно предна позиция – на 16° стреловидност. Целта му била да опита да увеличи подемната сила, като междувременно и започва да диагностицира проблема.

„Той активно работел по диагностицирането на проблема, когато наблюдаващият пилот на задната седалка заявил, че трябва да катапултират“, отбелязва NTSB в доклада си, добавяйки, че в този момент пилотиращият на предната седалка „не е бил готов да катапултира“.

Въпреки това, наблюдаващият пилот от задната седалка инициира последователността на катапултиране която засяга и двете седалки, в резултат на което и двамата са катапултирани от самолета.

Наблюдаващият пилот се оправдал с това, че екипажът е бил „притиснат от времето и е трябвало бързо да се измъкне“.

„На въпроса дали той е дръпнал ръчката на катапулта, той казал, че не може да си спомни конкретно, но вероятно я е дръпнал“, продължава докладът на NTSB.

Както знаем, в резултат от катапултирането самолетът е напълно разбит, на земята няма пострадали, а пилотиращият и пилотът наблюдател са претърпели две леки наранявания.