Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

От 2020 ново законодателство ще облекчи проблема с въздушните хулигани

През изминалите години станахме свидетели на немалко инциденти с агресивни или просто неадекватни пътници, много от които доведоха до извънредни кацания, забавяне на полети и напълно излишен стрес за останалите пътници и бордния персонал.

Проблемът с агресивните пътници не е от вчера и той се корени в подписана още през далечната 1963 г. в Токио международна конвенция, според която бордът на самолета е територия на държавата, в която е регистрирана машината. В резултат на това, на борда на машината в действие са законите на същата тази държава, и местната полиция на чужда държава няма никаква юрисдикция.

Истинският проблем всъщност идваше именно от факта, че когато в резултат на агресивното поведение на даден пътник самолетът е принуден да извърши аварийно кацане в чужда държава, местните полицейски власти всъщност нямат юрисдикцията да действат на борда на машината, защото той на практика е чужда територия.

В резултат на това, много от въздушните хулигани се отърваваха от арест, особено ако откажеха да излязат от самолета.

За щастие, това вече е на път се промени.

С протокол, подписан в Монреал през 2014 г. юрисдикцията на местните власти от приемащото летище вече ще е в сила и на борда на кацналите на него самолети. По този начин местните гранични и полицейски служители ще могат да действат и да задържат въздушни хулигани и неадекватни пътници включително и на борда на самолета.

Монреалският протокол който, както казахме, е подписан още през 2014, ще влезе в сила едва от 1 януари 2020, защото съгласно международните конвенции, за да влезе в сила той трябваше да бъде ратифициран от най-малко 22 държави, което се случи едва през тази година.