Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нова странна мода забави полет на Norwegian

Всички отдавна сме свикнали с кучетата-водачи, придружаващи незрящи хора или подпомагащи ежедневието на хора с други увреждания. Този тип животни отдавна се радват на всеобщо одобрение и са радушно приети както в търговските обекти, така и в транспортните средства.

Напоследък обаче набира скорост нова мода, свързана с животни. Това са т.нар. „животни за емоционална подкрепа“ (emotional support pets). Може да ви звучи странно, но някои хора са решили, че присъствието на животно играе критична роля за емоционалното им равновесие и настояват, че правото да бъдат придружавани навсякъде от тези животни е част от неотменните им човешки права.

Спектърът от такива „животни за емоционална подкрепа“ е неограничен. Известни са „по-конвенционални“ за повода животни, като кучета и котки, но са регистрирани и случаи на хора, държали навсякъде да бъдат придружавани от пауни, или дори от коне!

Явно обаче понякога самите животни за емоционална подкрепа се нуждаят от емоционална подкрепа! Добър пример е случилото се вчера с полет на авиокомпания Norwegian от летище Гетуик в Лондон, до Остин, Тексас. Полетът е бил забавен с повече от час, след като на борда се качила жена, придружавана „за емоционална подкрепа“ от два френски булдога, облечени в балетни пачки.

След като били качени от стопанката си в пътническия салон, кучетата изпаднали в паника и започнали шумно да буйстват. Всякакви опити на стопанката и кабинния персонал да ги успокоят ударили на камък, и в крайна сметка командирът на полета наредил жената, заедно с питомците ѝ, да бъдат свалени от самолета. Цялата разправия продължила около час, а самолетът излетял с повече от час закъснение.

За съжаление, пред последните години подобно поведение на пътниците става все по-често срещано, показателно за което е разпореждането от миналата година на авиокомпания Southwest, в което се казва, че като животни за емоционална подкрепа в самолета се допускат коне с височина не повече от 86 сантиметра. Така че, да знаете – ако искате да си вземете коня като ръчен багаж в самолета, той трябва да е най-много пони! 😀