Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Самолет на Ethiopian кацна в Хонг Конг по време на тайфун

Вчера, 1 септември, екипажът на самолет Boeing 787-9 на Ethiopian Airlines взе дръзкото решение да кацне на международното летище в Хонконг въпреки разярилия се над града тайфун. Така, самолетът стана единственият, който успя да кацне на летището същата вечер.

Полетът е бил ET-608 на Ethiopian Airlines от Адис Абеба, Етиопия, до Хонг Конг през Банкок.

Във въпросния ден времето е било определено неблагоприятно за полети поради супертайфуна Саола, носещ ветрове със скорост 210 км/ч. Местният превозвач Cathay Pacific е бил спрял полетите си от още от 14:00 часа в петък, чак до 10:00 часа в събота сутринта.

През това време обаче самолетът с регистрация ET-AXK се превърна в най-следения полет в света на FlightRadar24.com, с над 6400 души, които проследяваха онлайн полета му до Хонг Конг.

За щастие, самолетът кацна безопасно в Хонконг около 17:06, което е три часа след кацането на предишния пътнически самолет на същото летище. Както може да се предположи, времето по това време би е било меко казано предизвикателство за самолета, като се има предвид силно наводнената писта, съчетано със сериозна турбуленция и значителни срезове на вятъра.

Данните от метеорологичната система за времето на летището сочат, че страничният вятър по време на кацането е бил около 32 възела (59.2 км/ч) и тук е добре да се поясни, че лимитът за страничен вятър, определен от Boeing за кацане на 787, е 33 възела (61 км/ч).

От това излиза, че макар и на ръба на експлоатационния лимит, пилотите все пак не са превишили никакви ограничения на самолета и поне формално не са изложили пътниците на непремерен риск.

Снимка: Уикимедия