Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Най-големият самолет в света вероятно ще си остане само с един полет

Според публикация на агенция Ройтерс, цитираща анонимен източник, компанията Stratolaunch на съоснователя на Майкрософт Пол Алън прекратява дейността си.

Новината е най-малкото неочаквана, след като преди малко повече от месец гигантският двойно фюзелажен самолет на Stratolaunch направи успешно своя първи полет, ставайки по този начин най-големият самолет в историята на авиацията.

От друга страна обаче новината не носи и особена изненада, предвид факта, че бъдещето на проекта Stratolaunch започна да се поставя под съмнение още веднага след смъртта на Пол Алън през октомври 2018. Още тогава, наследилата го на поста негова сестра Джоди Алън, започна да орязва разходите по разработването на серията малки ракети, които трябваше да бъдат извеждани във високите слоеве на атмосферата от супер самолета.

Своята компания Stratolaunch, Пол Алън създава през 2011, следвайки детските си мечти за космически полети. Концепцията за многократната употреба на космически апарати тогава все още беше нова и обещаваща. Почти по същото време обаче се появиха и мощните конкуренти с подобни концепции, в лицето както на SpaceX, така и на Virgin Galactic, чието главоломно развитие и поредицата полети, повечето от които успешни, доста смутиха работите по Stratolaunch.

Очевидно, и за голямо съжаление, въпреки своя успешен първи полет, гигантът Stratolaunch изглежда ще сподели съдбата на легендарния си предшественик Spruce Goose и ще завърши дните си в някой авиационен музей. Жалко, но такъв е животът.