Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нов електрически мултикоптер се готви за първи полет

При нароилите се напоследък електрически летателни апарати, това сигурно нямаше да е новина, ако този проект не предлагаше наистина нещо ново. Новото тук е, че този електрически eVTOL всъщност не се захранва от батерии и не е хибрид с конвенционален двигател, а електричеството се генерира от водородни клетки.

Летателният апарат се нарича „Skai“ и е дело на стартъп компанията от Масачузетс Alaka’i Technologies. Той представлява петместен мултикоптер с шест носещи четирилопатни винта, задвижвани от електродвигатели. Полетът с едно зареждане на резервоара с водород може да трае до 3 часа или 480 километра, а способността му, както при всички мултикоптери, да излита и каца вертикално, го прави незаменим за полети в град и околностите му.

Според създателите, изборът на захранването с водородни клетки е дошъл от само себе си. „След като анализирахме десетки варианти за захранване с батерии, казват те, решихме че енергийната плътност на водорода, която е 147 MJ/kg няма как да бъде сравнявана се тази при батериите, която е само около 0.6 MJ/kg.“ Освен другото, единственият „отпадъчен“ продукт от целия процес е обикновена вода.

Общото излетно тегло на „Skai“ е около 2000 кг, а шестте двигателя се захранват от три горивни клетки от последно поколение, които са по-леки и по-ефективни от използваните досега подобни клетки в автомобилната индустрия. Отсъствието на батерии на борда, естествено, също допринася за олекотяването на конструкцията, като машината може да остане в полет с работещи пет от шестте двигателя, тоест при отказ на един от двигателите.

Новият апарат ще се предлага в два варианта – с 200-литров и 400-литров резервоар за водород. С по-големия резервоар, който обаче тежи само 18 кг, машината ще осигурява четиричасов полет с полезен товар от 500 кг.

Макар и да съществува само като прототип, всъщност разработката вече е в доста напреднал етап, защото от десет месеца вече тече процедура по сертифицирането ѝ пред FAA, а и плановете на авторите ѝ от Alaka’i Technologies са съвсем конкретни: те планират сами да създадат и управляват флотилия от въздушни таксита, която да обслужва като начало основните американски мегаполиси. Първите модели ще бъдат пилотирани, но се планира в бъдеще да бъде разработен и безпилотен вариант, подобен на „driverless“ автомобилите.

Според създателите на „Skai“, оперативните разходи за едно пътническо място в новата машина ще бъдат около 1/8 от разходите при използваните в момента за подобни цели конвенционални хеликоптери.