Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Фантастиката се превръща в реалност, отново с помощта на Илън Мъск

Помните ли легендарния филм Армагедон, в който героят на Брус Уилис, със себеотрицание и класически холивудски героизъм, успя да отклони от траекторията му астероид, насочил се към Земята? Е, нещо подобно е вече на път да се случи и в реалността.

Спокойно! Рано е да се притеснявате. Опасен астероид още не се е насочил към планетата ни, но такава възможност винаги е съществувала. Затова и NASA са създали програма, наречена Double Asteroid Redirection Test (DART), която проучва възможности и разработва методи за отклоняване от траекторията им астероиди, потенциално застрашаващи Земята.

И както лесно можем да се досетим, фирмата избрана от NASA за първия в историята опит за отклоняване на астероид, е не друга, а SpaceX!

През юли 2021, в рамките на програмата DART, от авиобазата Ванденбег в Калифорния, ще бъде изстреляна ракетата носител Falcon 9 с мисия апарат на борда й да „удари“ спътника на астероида Дидимос, като с това го отклони от орбитата му. Промяната в орбитата на спътника пък се предполага, че ще промени и цялостната траектория на Дидимос.

Методът се нарича „техника на кинетично въздействие“, а въпросното кинетично въздействие ще се случи на цели 11 милиона километра от Земята, и повече от година след изстрелването на Falcon 9, тоест около октомври 2022.

Добре е все пак да се добави, че целта на струващата 69 милиона долара мисия е изпробване на метода и технологиите, свързани с отклоняването на астероиди. Астероидът Дидимос всъщност не представлява реална заплаха за планетата ни.