Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Малък самолет Piper Cub полетя сам, но направи лошо кацане

Вероятно стотици хиляди са пилотите, започнали кариерата си на легендарния самолет Piper J-3 Cub.

Макар малкото едномоторно самолетче с типично жълта окраска да е започнало кариерата си още през 1938, а производството му да е прекратено още в далечната 1947, и до ден-днешен немалко от произведените над 20 000 бройки все още летят и се радват на топъл пилотски прием.

И ако разпространената легенда, че „Piper Cub може да лети сам, стига пилотът да не му пречи“, е просто пилотска шега, случилото се преди седмица в Небраска доказва колко истина може да има във всяка шега.

На 3 май 2021 техник ремонтирал стар J-3 Cub и понечил да завърти с ръка витлото, когато се разиграл почти кошмарен сценарий. Двигателят на самолетчето „запалил“ само от един оборот, а техникът извадил късмет, че успял навреме да се отдръпне от въртящото се витло.

За лош късмет обаче, техникът не само че не бил активирал спирачките на самолета, но и лостът на газта бил изтеглен в крайно предно положение (пълна газ). В резултат, двигателят изревал, а самолетче тръгнало самò през летището и недълго след това излетяло, отново самò.

За техника и всички свидетели на летището не оставало нищо друго, освен да следят полета на безпилотната машина, която не само че безпроблемно набрала височина от около 60 метра, но и прелетяла разстояние от близо 2.5 километра.

За съжаление обаче, говори се само, че Piper Cub може да лети сам. Никъде не е казано, че може и да каца сам! След сравнително краткия си самостоятелен полет, самолетчето извършило неособено елегантно кацане, резултатът от което можете да видите на снимката най-горе.

Пристигналите веднага на място спасителни екипи дълго търсили пилот сред останките от самолета, преди да бъдат информирани, че пилот на борда не е имало.

И накрая, най-хубавото в тази история е, че инцидентът няма да бъде разследван от NTSB (Националният борд за транспортна безопасност на САЩ).

Когато от летището се свързали с тях за разследване, получили отговор, че случилото се не отговаряло на критериите за авиационен инцидент, защото на борда не е имало човек. В добавка от NTSB пояснили, че по принцип разследват инциденти с безпилотни летателни апарати, но случаят не попадал и в тази категория …