Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Луфтханза празнува 50-годишнината от своя първи Boeing 747

Съвсем скоро авиационният свят ще празнува 50-годишнината от първия полет на безусловно най-успешния и разпознаваем пътнически самолет в историята – легендарният Boeing 747. На 9 февруари 1969 първият прототип на емблематичната машина прави своя първи полет в небето над Сиатъл, поставяйки началото на една дълга, блестяща и неповторима 50-годишна (поне досега!) летателна кариера. През тези 50 години самолетът с право печели прозвището „Кралица на небесата“ (Queen of the skies).

След като първите машини от серията Boeing 747-100 са продадени по предварителен договор на американската авиокомпания Pan American World Airways (известна като PanAm), идва ред и на първата европейска авиокомпания, която ще стане горд собственик на 747, и това е Lufthansa.

Германците са всъщност вторият (и първи за Европа) клиент на Boeing за новата тогава машина, и получават своя първи 747-130 на 9 март 1970. Той е с пореден производствен номер 12, получава регистрацията „D-ABYA“ и можете да го видите на снимката най-горе. Веднага след въвеждането си в експлоатация, този първи 747 на Луфтханза е кръстен „Yankee Alpha“ и започва да обслужва полетите от Франкфурт до Ню Йорк.

Никой обаче не бива да мисли, че въвеждането в експлоатация на гигант като 747 е било лесно! В тези първи години се налага Луфтханза да инвестират в цялостна нова летищна инфраструктура за дотогава нечуваната по размери машина – налага се да се разширяват летищните рульожки, да се изграждат нови стълби за пътниците, да се поръчват нови товарачи за багажа, както и нови камиони, които да зареждат машината с кетъринг. Не на последно място, разбира се, новият Джъмбо джет не влизал и в никой от съществуващите хангари, и Луфтханза построяват съвсем нов хангар с площ от 27 000 квадратни метра, специално за своите нови 747.

За да отпразнува 50-годишнината от тези славни времена, Lufthansa регистрира със същите инициали като първата машина („D-ABYA“) и един от най-новите си закупени 747 от изцяло преработената и модернизирана версия на „Кралицата на небесата“ – Boeing 747-8, кой то виждате на снимката отдолу.

На фона на тази блестяща летателна кариера, вероятно любопитно би било да припомним, че легендата Боинг 747 се ражда всъщност от един провален проект. Както можете да прочетете тук, Boeing 747 е плод на преработката на проект за военен товарен самолет за Пентагона. Основни участници в конкурса тогава са Boeing и Lockheed, като краен победител става Lockheed със своя станал по-късно също толкова известен Lockheed C-5 Galaxy.

„Загубили“ конкурса, Boeing решават да превърнат своя провал в успех, който по-късно получава името Boeing 747 и става безусловно най-успешният пътнически самолет в историята.