Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Част от софтуера на Boeing бил писан от програмисти за по $9 на час

Както съобщи агенция Блумбърг, Boeing били поверили писането на софтуера за 737-MAX на индийска софтуерна фирма подизпълнител, която плащала на своите програмисти по 9 долара на час.

Макар и с офиси в Сиатъл, софтуерната фирма HCL Technologies Ltd. била на практика изцяло индийска, а повечето от програмистите й дори не били на постоянен договор. Въпреки че програмистите са писали софтуера по спецификации на Boeing, според Марк Рабин – бивш софтуерен инженер в Boeing – фирмата е нямала никакъв опит в областта на авиационния софтуер.

От своя страна Boeing бяха принудени да признаят това, но добавиха че всъщност програмистите от тази компания са писали софтуер, управляващ дисплеите в кабината, който не бил свързан със софтуера на MCAS, станал причина за катастрофите и спирането от полети на 737-MAX.

Вероятно е добре тук да поясним, че компютърното програмиране е една от най-високо платените професии в световен мащаб, а заплащане от 9 долара на час се счита за ниско дори и за начинаещи в професията.