Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Кралицата на небесата – Boeing 747 – стана на 50 години

На 30 септември 2018 най-разпознаваемият самолет в историята на авиацията, първият широкофюзелажен пътнически лайнер, и в продължение на повече от 40 години – най-големият самолет в света, легендарният Boeing 747, стана на 50 години! Точно на 30 септември 1968 от новопостроения завод на Boeing в градчето Евърет, щата Вашингтон, излиза първият прототип на легендарната машина, която по-късно ще се сдобие с прозвището „Кралицата на небесата“ (Queen of the skies).

Историята на легендарната машина обаче започва много преди това. Както немалко цивилни проекти, 747 е всъщност рожба на военна поръчка! През 1963 Пентагонът и щатските ВВС стартират конкурс за проектиране на тежък транспортен самолет за нуждите на въоръжените сили. Едно от основните изисквания е възможността за превозване на обемисти товари и транспортни средства, включително танкове, като задължително изискване е транспортните средства да могат да се товарят през товарен люк отпред.

Основни участници в конкурса на компаниите Boeing и Lockheed, като краен победител става Lockheed със своя станал по-късно също толкова известен Lockheed C-5 Galaxy.

Преглъщайки „провала“ си в този конкурс обаче, Boeing решават да не хвърлят на вятъра усилията си, вложени в този проект, и започват преработката му в цивилен комерсиален лайнер. Любопитно е да се знае, че емблематичната „гърбица“ на 747 се появява в резултат именно заради изискването на военната поръчка „носът“ на самолета да се отваря за да могат транспортните средства да се товарят директно от рампа. Едва по-късно въпросната „гърбица“, предназначена само за пилотската кабина, се превръща във втори пътнически салон на „втория етаж“.

Тази идея едновременно изправя компанията пред фалит, но и от нея се ражда най-емблематичният и успешен самолет историята на авиацията – легендата Boeing 747.

Само за 16 месеца компанията изгражда невиждано дотогава производствено съоръжение, което и до днес е най-обширната сграда в света, способна да „подслони“ под покрива си целия Дисниленд, и в която са заети 50 000 работника! Именно от това производствено съоръжение, намиращо се и до днес в градчето Евърет, на 30 септември 1968 излиза първият Boeing 747.

Boeing 747 е най-големият пътнически самолет в света не само тогава, но и чак до 2007, когато се появява Airbus A380.

Началото на 747 обаче далеч не е постлано от цветя и рози. Първият 747 излиза във времена на рецесия и уникалният за времето си пътнически капацитет от 400 пасажера трудно може да бъде запълнен. Това изправя компанията Boeing на ръба на фалита и единствено протегнатата ръка от страна на авиокомпанията Pan Am, която прави първата сериозна поръчка за 747, спасява Boeing, която заради разработката на легендарната машина е задлъжняла със сумата от 20 милиарда долара в днешни пари.

Както по-късно ще се окаже обаче, това е бил един от най-оправданите рискове на Boeing, защото 747 се превръща в най-успешния пътнически самолет на всички времена.