Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Изпълнителният директор на Боинг подаде оставка

След като по-рано тази година изпълнителният директор на Boeing Денис Мулембърг (Dennis Muilenburg) беше отстранен от борда на директорите, вчера беше съобщено, че той е подал оставка и от поста си на изпълнителен директор на компанията.

Разбира се, за никого не е тайна, че решението е свързано с поредицата от скандали и провали около катастрофите и спирането от полети на модела 737 MAX, и във всички случаи името на Мулембърг завинаги ще бъде свързвано с този печален период в историята на Boeing.

Вероятно би било уместно да се каже обаче, че концернът Боинг и преди това е имал трудни периоди, които обаче явно са били по-добре „отиграни“ от ръководството и не са довеждали до такива драматични развития, каквото е това със 737 MAX. Да припомним, че в началото на експлоатация на два от сега най-емблематичните модели на Боинг – моделите 727 и 787 Dreamliner също е имало сериозни неуспехи, но това не е водело но краха, който съпровожда модела MAX.

Всъщност, макар и в основата си технически, много специалисти окачествяват проблема около модела MAX като преди всичко комуникационен което, разбира се, е отговорност на ръководството.

Така например, след двете катастрофи със 737 MAX, цял месец беше нужен на Boeing за да признае грешката си и да се извини, макар и витиевато.

В основата си, самият проблем на 737 MAX също беше комуникационен. Boeing просто бяха „пропуснали“ да информират надлежно пилотите за прословутата система MCAS и да я включат в обучението. За много експерти именно това е станало причина за катастрофите, защото пилотите просто не са знаели как да реагират при възникналите извънредни ситуации.

Решението за освобождаването на Денис Мулембърг ще влезе в сила от 13 януари 2020, на негово място постът на изпълнителен директор ще бъде поет от Дейвид Калхун (David Calhoun) – сегашен член на борда на директорите, а дотогава временно изпълняващ длъжността ще бъде сегашният финансов директор Грег Смит (Greg Smith).