Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пътнически самолет получи удари с птици при две последователни излитания

Днес, 4 август 2020, определено не е бил добър ден за пътниците и екипажа на самолет Embraer E195 от полските авиолинии!

Машината Embraer E195 с регистрация SP-LNL е трябвало да излети от летището в Познан тази сутрин в 6:51 местно време с дестинация Палма де Майорка.

Веднага след излитането от писта 28, екипажът и пътниците виждат и чуват удар с птица в единия от двата двигателя. Пилотите веднага решават да се върнат на летището и половин час по-късно кацат обратно в Познан.

След като инспектирали машината, от техническия екип решили, че по двигателя няма сериозни повреди и самолетът е годен за полет. Така, в 9:40 самолетът отново се запътил към Палма де Майорка, излитайки от същата писта 28 на познанското летище.

Още докато набирал височина обаче, самолетът отново се натъкнал на ято птици, няколко от които отново ударили машината на различни места, а пилотите отново решили да извършат аварийно кацане, този път на летище Фредерик Шопен във Варшава, където кацат в 10:23.

Нямаме информация дали този път инспекторите са открили сериозни повреди по машината, но от полските авиолинии LOT решили да я сменят с друг Embraer E195 – с регистрация SP-LNA – който излетял едва в 11:07 и вече успешно отвел пътниците си до испанския остров.