Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Катастрофира самолет от тима Red Arrows

Днес малко след излитане се разби изтребител от британския тим за фигурен пилотаж Red Arrows (Червените стрели).

Засега подробности, както и причините за катастрофата не са известни, но по противоречивите показания на очевидци, малко след излитането се е чул гръм, след което самолетът е почнал на губи височина. Някои очевидци твърдяха, че двамата пилоти пилотите са успели да катапултират, а по показанията на други парашути не са били видени.

По-късно се разбра, че е успял да катапултира само пилотът, който е бил откаран в болница. Вторият на борда – борден инженер – не е успял да напусне машината е и загинал.

Инцидентът е станал в около 13:30 ч. местно време при рутинен тренировъчен полет във военновъздушната база Енгълзи (Anglesey airbase), където е базиран целият тим на Red Arrows.

Машината е била двуместният едномоторен Hawk, британско производство, като тези от снимката горе, с каквито лети целият аеробатичен тим. Първите хипотези са за повреда в двигателя, тъй като след като се е чул гръм, машината е започната да губи височина, а пилотът е опитал да се върне на летището. За това говори фактът, че изтребителят се е разбил на територията на самото летище.

Сцената на катастрофата. Снимка: Arwyn Roberts