Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Русия спря полетите на всички Ан-148

Руската агенция за транспортна безопасност „Ространснадзор“ спря полетите на всички самолети Ан-148, опериращи на територията на Русия. Решението беше взето поради с проблеми със сигурността, вследствие на авиокатастрофата от 11 февруари, при която загинаха 71 човека.

Това решение е пряко следствие от инспекцията на авиокомпания Саратов Еърлайнз, заяви шефът на инспекцията Виктор Басаргин. Освен това, след тази инспекция, авиационният регулатор на Русия „Росавиация“ частично е прекратила лиценза на Саратов Еърлайнз до 27 април 2018.

Както вече съобщихме, на 11 февруари 2018 самолет Ан-148 на авиокомпанията катастрофира в района на летище Домодедово, убивайки 65 пътници и шесттчленен екипаж. Впоследствие се установи, че катастрофата е станала поради невключено подгряването на Пито-сондите, вследствие на което показанията на скоростомерите и висотомерите в кабината са били погрешни, на което пилотите не са реагирали адекватно.

Все още обаче не е изяснено дали пилотите са забравили да включат подгряването или то не е работило поради техническа неизправност.