Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Два индийски превозвача спряха полети заради проблеми с A-320neo

Два индийски нискотарифни авиопревозвача, IndiGo и GoAir, съобщиха че през март отменят 626 свои полета (488 за IndiGo, 138 за GoAir). Отмяната се налага поради забрана за полети на новите Airbus A-320neo, издадена от Индийския авиационен директорат (Directorate General of Civil Aviation – DGCA), вследствие на повтарящи се дефекти на новите двигатели Pratt & Whitney PW 110.

На 18 март 2018 само за 24 часа са се получили три такива дефекта, два от които били свързани с течове на хидравлична течност.

От канадския производител Pratt & Whitney признаха за проблема с новите двигатели и съобщиха, че вероятно тези проблеми няма да бъдат решени преди края на юни 2018.

От отменените полети компанията IndiGo вероятно ще губи по $11 000 на самолет на ден, но авиационни експерти твърдят, че финансовата загуба ще бъде несравнимо по-малка от загубата на доверие от страна на клиентите.

Неотдавна същата компания IndiGo имаше сходен проблем, когато на 16 март чисто нов ATR 72-600 трябваше да бъде върнат на завода в Тулуза поради ниско налягане на маслото и в двата двигателя, също марка Pratt & Whitney.